Terugblik InnovAward 2017Drie prijswinnaars InnovAward 2017

Slimme zitstokken voor kippen, snijwerende truien voor politie en lichtgewicht balkons voor flats
Drie Limburgse bedrijven sleepten op 8 december 2017 de InnovAward in de wacht met vernieuwende producten. De winnaars zijn Granito Beton in Ittervoort met een lichtgewicht balkon, Eurofibers uit Beek met t-shirts en truien die beschermen tegen snijden, bijten en krabben en Hotraco uit Hegelsom met een zitstok voor kippen, die zelf vogelmijten telt en de boer een seintje geeft wanneer hij daartegen moet optreden.

De winnaars kregen een geldbedrag van € 30.000,- Die prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. Een en ander vond plaats in het Center Court, het hart van de Brigthlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Ruim driehonderd ondernemers uit heel Limburg waren van de partij.

 


Winnaars 2017


Hotraco in Hegelsom heeft samen met de Wageningse universiteit iets bedacht om vogelmijten in kippenstallen beter te kunnen bestrijden. Dat is niet alleen goed nieuws voor de kip zelf, maar ook voor de beurs van de boer. De jaarlijkse schadepost door deze parasiet wordt geschat op enkele tientallen miljoenen euro’s. Hotraco heeft een holle zitstok gemaakt en voorzien van gaatjes. De amper één millimeter grote vogelmijt kruipt daar graag in. Via infrarood licht kan het aantal vogelmijten in de zitstok worden geteld. Zodra het aantal mijten toeneemt krijgt de kippenboer een seintje dat hij iets aan de bestrijding moet gaan doen, want anders raken zijn kippen van de leg.

Granito Beton in Ittervoort heeft een lichtgewicht balkon ontwikkeld dat met een nieuwe constructie makkelijk aan bestaande of nieuwe huizen en flats kan worden verankerd. Dit systeem wordt onder de naam Balqoon op de markt gebracht en levert volgens het bedrijf kostenbesparingen op ten opzichte van de traditionele bouwwijze. De Balqoon heeft geen goten en drempels en is daardoor rolstoelvriendelijk. Ze zijn al toegepast in gebouwen zoals in Jazz City Roermond.

Eurofibers in Beek heeft t-shirts en truien ontwikkeld voor politie, brandweer, hulpverleners en beveiligers. Deze zijn niet alleen snij-, bijt- en krabbestendig, maar ze zitten ook comfortabeler dan de bestaande kledij op dit gebied. Dit is bereikt door de sterke kunststofvezel dyneema, die vaak wordt gebruikt als grondstof voor kogelwerend materiaal, samen te voegen met wol. De jury denkt dat dit product, dat onder de merknaam Bodyshield op de markt komt, het gaat maken. Er zijn nu al bestellingen uit de hele wereld.

 


Video en foto impressie 2017


powered by